Leesbevorderingsnetwerken BoekStart de Bibliotheek op school PO/VO/MBO Tel mee met Taal
BoekStartde Bibliotheek op school PO/VO/MBOLeesbevorderingsnetwerken
Januari-nieuws Bibliotheek op de Basisschool20-01-2011


BiebjufSylviaKameleonAlmere.jpg

Nieuws    JANUARI 2011

Bibliotheek op 70 nieuwe basisscholen
Capelle aan den IJssel, Baarle Hertog, Venlo, Tiel en Oude Pekela. Dat zijn een paar van de 23 nieuwe plaatsen waar in het najaar van 2010 is gestart met de pilots Bibliotheek op de Basisschool. Boekencollecties saneren, afspraken maken over presentatiemeubels, boekpromotie en de cursus Open Boek en niet te vergeten: verzamelen van leengegevens van de leerlingen en een leesattitudetoets voor groep 5 en 7. Zo hopen we een beeld te krijgen van de leesbevordering op de scholen, zodat we over een jaar kunnen zien wat het project heeft opgeleverd.

Plaats maken voor nieuwe boeken
In Venlo worden de kinderen nauw betrokken bij het saneren van de boeken.
In alle klassen staat een rode (saaie boeken die weg moeten) en een groene (leuke boeken die mogen blijven) bak. Bij twijfel wordt samen besloten wat er met het boek moet gebeuren. Van elke klas zit één leerling in de projectwerkgroep. De bibliotheekmedewerker gaat samen met deze leerlingen bekijken welke nieuwe boeken aangeschaft moeten worden. Deze boeken worden in de leesruimte gepresenteerd in de ‘boekenwinkel’. Voor elke 10 gelezen boeken, mag de klas een echt nieuw boek ‘kopen’ in de boekenwinkel van de school. Op deze manier wordt het boekenbestand verder uitgebreid.

Leesattitudetoets op Kunst van Lezen-scholen
Wat is nou het resultaat van de inspanningen van de bibliotheek op school? Gaan kinderen echt meer lezen? Vinden ze lezen leuker als de bibliotheek zorgt dat er een goede actuele collectie op school komt, die ook nog eens aantrekkelijk wordt gepresenteerd? En zullen ze sneller een boek pakken als er in de klas meer aandacht voor vrij lezen is?
Om dat in kaart te brengen vullen de leerlingen van de groepen 5 en 7 van de Kunst van Lezen-scholen in december 2010 een leesattitudetoets in. Op meer dan 80 scholen verspreid over het land brengen we in kaart hoe kinderen staan t.o.v. lezen. Eind volgend jaar wordt het helemaal spannend: dan wordt er nog eens gemeten onder de leerlingen, die dan in groep 6 en 8 zitten. Zijn ze echt meer gaan lezen, en met meer plezier?
En… is dat te zien aan de CITO-scores?

Scholen Almere in de rij voor Kunst van Lezen
De Nieuwe Bibliotheek in Almere heeft in de periode 2008-2010 het project Kunst van Lezen – Bibliotheek op de Basisschool succesvol uitgevoerd op 8 achterstandsscholen. De mooie boekencollectie in de school in combinatie met alles wat de bibliotheek de school inbrengt om de kinderen meer plezier in lezen te laten beleven heeft gewerkt! De scholen zijn enthousiast en dragen dat enthousiasme over op collega’s van andere scholen. De Nieuwe Bibliotheek is dan ook blij met de mogelijkheid om in 2011 nog eens met 5 scholen op te kunnen starten. De randvoorwaarden zijn intussen aangescherpt: de scholen moeten bereid zijn om te investeren, in tijd en middelen, een leescoördinator de cursus Open Boek te laten volgen en leesbevorderingsbeleid in te voeren. De Almeerse scholen doen dat graag!

Een kwartier lezen per dag: het werkt!!
Margreet van Hall volgde de cursus boek1boek en is directeur van basisschool Op 't Whagveld en basisschool De Lindegaerd in Meerssen. Bij de school Op 't Whagveld heeft ze dagelijks een kwartier lezen na de pauze ingevoerd.
De resultaten van dat extra kwartiertje lezen zijn verrassend! De CITO-taalscores (woordenschat en begrijpend lezen) van Op 't Whagveld waren altijd lager dan de scores bij De Lindegaerd omdat Op 't Whagveld in een taalarmere wijk ligt.
Maar sinds het kwartier lezen is ingevoerd zijn de scores van Op 't Whagveld aanzienlijk verhoogd en zelfs hoger dan bij De Lindegaerd. Een vereiste vind ik wel dat kinderen zelf mogen kiezen uit een actueel en gevarieerd aanbod. Daarvoor heeft de school advies gehad van Jos Walta, cursusleider Open Boek. Voor de bovenbouw wordt ook gebruik gemaakt van boek1boek. Gemotiveerd lezen levert rendement op, al is het maar een kwartier per dag. Natuurlijk gaat ook De Lindegaerd vrij lezen opnemen in het rooster.

Terug naar het overzicht