Leesbevorderingsnetwerken BoekStart de Bibliotheek op school PO/VO/MBO Tel mee met Taal
BoekStartde Bibliotheek op school PO/VO/MBOLeesbevorderingsnetwerken
Ruben Nicolai vestigt wereldrecord voorlezen aan baby’s26-06-2013

Vandaag is in de Bibliotheek Utrecht het wereldrecord voorlezen aan baby’s gevestigd. Er werd aan 327 baby’s tegelijkertijd voorgelezen door voorleesambassadeur Ruben Nicolai. De recordpoging vond plaats in het kader van het Jaar van het Voorlezen en het 5-jarig bestaan van BoekStart. De organisatie wil hiermee aandacht vragen voor het belang van voorlezen aan heel jonge kinderen.

Na het startsein door burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen las Ruben Nicolai voor uit het BoekStart Babyboekje van het Jaar nijntje en de wilde dieren. Ouders en begeleiders lazen simultaan het boekje voor aan hun baby. Het is wereldwijd de eerste keer dat tegelijkertijd aan zoveel baby’s is voorgelezen. Het BoekStart Baby Voorleesrecord is aangemeld bij Guinness World Records.

BoekStart 5 jaar
BoekStart is een landelijk leesbevorderingsprogramma voor ouders en baby’s, dat het lezen met heel jonge kinderen wil bevorderen én ouders met jonge kinderen wil laten genieten van boeken. Het programma bestaat dit jaar 5 jaar en wordt vanuit de bibliotheek georganiseerd: ruim 95 procent van de bibliotheken doet inmiddels mee. Ook gemeenten, consultatiebureaus, kinderopvang en boekhandels zijn actief betrokken. Vanaf 1 juni 2013 is in alle vestigingen van de Bibliotheek Utrecht een BoekStarthoek te vinden.

2013: Jaar van het Voorlezen
Niet alleen BoekStart viert dit jaar een jubileum: De Nationale Voorleesdagen werden dit jaar voor de 10e keer gehouden, Stichting Lezen bestaat 25 jaar en De Nationale Voorleeswedstrijd 20 jaar. Deze jubilea tezamen vormden voor de Leescoalitie de aanleiding om 2013 uit te roepen tot Jaar van het Voorlezen. Voorlezen is leuk en nuttig: het versterkt de band tussen ouder en kind en is goed voor de taalontwikkeling en de schoolprestaties van kinderen. Ook voor jongeren en volwassenen is voorlezen van blijvende waarde. Het hele jaar worden er daarom activiteiten rondom voorlezen georganiseerd. Meer informatie vindt u op www.jaarvanhetvoorlezen.nl.

BoekStart is ontwikkeld door Stichting Lezen en het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken. BoekStart is onderdeel van het programma Kunst van Lezen en wordt gefinancierd door het ministerie van OCW. Het Jaar van het Voorlezen wordt georganiseerd door de Leescoalitie, een samenwerkingsverband tussen Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven en het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken.

(Klik op de foto’s voor een uitvergroting.)

BoekStart Baby Voorleesrecord 2013

BoekStart Baby Voorleesrecord 2013

BoekStart Baby Voorleesrecord 2013 BoekStart Baby Voorleesrecord 2013

BoekStart Baby Voorleesrecord 2013

BoekStart Baby Voorleesrecord 2013

BoekStart Baby Voorleesrecord 2013

BoekStart Baby Voorleesrecord 2013

BoekStart Baby Voorleesrecord 2013

BoekStart Baby Voorleesrecord 2013
Foto's: Janiek Dam

Terug naar het overzicht