Leesbevorderingsnetwerken BoekStart de Bibliotheek op school PO/VO/MBO Tel mee met Taal
BoekStartde Bibliotheek op school PO/VO/MBOLeesbevorderingsnetwerken
De Canon van de Nederlandse geschiedenis op Literatuurplein20-06-2013

Vijftig vensters telt de Canon van de Nederlandse geschiedenis. Ze hebben betrekking op een periode van meer dan vijfduizend jaar, van de hunebedden en de Romeinse Limes tot de gasbel en Europa. Grote geesten als Erasmus en Spinoza, kunstenaars als Rembrandt en Vincent van Gogh, geleerden als Hugo de Groot en Christiaan Huygens, auteurs als Anne Frank en Annie M.G. Schmidt, heersers als Karel de Grote en Karel V, helden als Willem van Oranje en Michiel de Ruyter, ze hebben allen een eigen venster, net als de Beeldenstorm, de Republiek, de grachtengordel, de slavernij, de crisisjaren, de watersnood, Srebrenica en twee wereldoorlogen. Gouden Tijden en Zwarte Bladzijden inderdaad, verenigd in de Canon van de belangrijke gebeurtenissen en personen in de geschiedenis van dit land.

Een belangrijk gegeven in de geschiedenis van de Canon zelf is de opname ervan in 2010 in de kerndoelen van het onderwijs, zowel in het basisonderwijs als in het voortgezet onderwijs. Nu de Canon ingeburgerd is, wordt de horizon ervan verder verbreed. Hij is de basis geworden van ons aller collectieve geheugen, de schatkamer van de verhalen die in de loop der eeuwen onze nationale identiteit hebben gevormd.

Veel van die verhalen komen tot ons in de vorm van boeken en andere media. Voor de toegang daartoe is een gedegen en actueel overzicht een eerste vereiste. Kunst van Lezen is daarom de samenwerking aangegaan met de website Literatuurplein die beschikt over een rijke database aan boeken en media. Sinds kort is de Canon er integraal opgenomen als aparte rubriek met titels die aansluiten op bovenbouw voortgezet onderwijs. In de vorm van een widget heeft die rubriek bovendien een plaats gekregen op de eigen website van veel openbare bibliotheken.

Bij elk van de vijftig vensters van de Canon wordt op Literatuurplein een uitgebreide en zorgvuldig samengestelde selectie van boeken en andere media aangeboden. Zo bevat venster 48, Veelkleurig Nederland, momenteel 160 titels, onderverdeeld in ‘Non-fictie’, ‘Romans en verhalen’, ‘Poëzie’, ‘CD’s’ en ‘DVD’s’. Dat worden er meer, aangezien relevante nieuwe en zelfs nog te verschijnen titels steeds aan de lijst worden toegevoegd zodat die permanent actueel blijft.

De titels in de canonlijsten linken naar de database van Literatuurplein, waar de beschrijvingen ervan nog zijn uitgebreid. Naast de bibliografische gegevens zijn onder meer de flaptekst, de cover en een op het canonvenster toegesneden korte inhoudsbeschrijving opgenomen. Nergens anders op het net is zoveel informatie over de ‘canonboeken’ bij elkaar gebracht. Elke titel op Literatuurplein is bovendien voorzien van de ‘Aanvragen’-knop, waarmee een boek in de eigen of een andere bibliotheek kan worden aangevraagd.

Literatuurplein is een website van de Stichting Bibliotheek.nl met meer dan twee miljoen bezoekers per jaar. Niet alleen via de database wordt in de volle breedte informatie aangeboden over literatuur en over boeken in het algemeen, maar onder meer ook via nieuwsberichten, een literaire agenda, videoportretten van en interviews met schrijvers, columns, recensies, een literaire wereldkaart en tijdlijn, en overzichten van literaire prijzen, excursies, cursussen en voorstellingen.

Literatuurplein

Terug naar het overzicht