Leesbevorderingsnetwerken BoekStart de Bibliotheek op school PO/VO/MBO Tel mee met Taal
BoekStartde Bibliotheek op school PO/VO/MBOLeesbevorderingsnetwerken
Nominaties BoekStart Babyboekje van het Jaar bekend18-02-2013

In 2013 het Jaar van het Voorlezen bestaat BoekStart, een leesbevorderings-programma voor ouders en babyís, vijf jaar. Dit jubileum is voor de organisatie aanleiding geweest om de prijs BoekStart Babyboekje van het Jaar in het leven te roepen. Deze nieuwe boekenprijs richt zich op de allerjongste categorie: 0-1,5 jaar. Vandaag maakt de jury de 5 nominaties bekend:

- Blokboekje Spelen van Dick Bruna, Mercis Publishing (2011)
- Zie je mij? van Elly van der Linden, Clavis (2010)
- Baby ziet... Kijkboek, Oogappel (2012)
- Piep! Een nieuwe dag van Fleur van der Weel, Querido (2011)
-†Nijntje en de wilde dieren van Dick Bruna, Mercis Publishing (2011)

De criteria waren: aandacht trekken en vasthouden, contrasterend kleurgebruik (ook zwart-wit), duidelijke en eenvoudige afbeeldingen, interactiemogelijkheden, hanteerbaar voor babyís, veilige uitvoering, verschenen in de periode 2008-2012 en verkrijgbaar in de (kinder)boekwinkel. De boekjes uit het BoekStartkoffertje waren uitgesloten.

Vanaf vandaag kan er gestemd worden op www.boekstart.nl/babyboekjevanhetjaar door ouders, medewerkers kinderopvang en bibliothecarissen tot 15 april. De winnaar wordt bekendgemaakt op 22 april in het Letterenhuis te Amsterdam en ontvangt een mooie prijs.

De jury bestaat uit:
Julienne van den Heuvel, projectleider BoekStart SIOB, voorzitter
Marion Cuijpers, Bibliotheek Maastricht
Hanneke Koene, De Boekenwurm, Maastricht
Hetty Odenthal, Bibliotheek Deventer
Gerry Platenkamp, Mancemax kinderboeken & koffie, Deventer

BoekStart is vanuit de bibliotheek geÔnitieerd: 90 procent van de bibliotheken doet mee. Ook gemeenten, consultatiebureaus, kinderopvang en boekhandels zijn actief betrokken. Hierdoor neemt de vraag toe naar kwalitatief goede babyboekjes. BoekStart beoogt met deze prijs te bereiken dat er meer goede babyboekjes op de markt worden gebracht en dat goede bestaande babyboekjes worden herdrukt.

BoekStart is ontwikkeld door Stichting Lezen en het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken. BoekStart is onderdeel van het programma Kunst van Lezen en wordt gefinancierd door het ministerie van OCW.

Babyboekje van het Jaar

Terug naar het overzicht