Leesbevorderingsnetwerken BoekStart de Bibliotheek op school PO/VO/MBO Tel mee met Taal
BoekStartde Bibliotheek op school PO/VO/MBOLeesbevorderingsnetwerken
Op de bres voor geletterde studenten in het mbo17-09-2019

In de reeks praktijkbeschrijvingen van de Bibliotheek op school in het mbo verschijnt de vierde beschrijving. Dit keer over de samenwerking op drie locaties van ROC Aventus met de lokale bibliotheken in Apeldoorn, Deventer en Zutphen en de POI Rijnbrink.
De samenwerking is gericht op vrij lezen op de niveau 2 opleidingen bij de sector Zorg & Welzijn en de collectie. Daarnaast is op school gewerkt met het programma Doe je Digiding! van DigiSterker.

Of een jongere nu leert voor kapper, administratief medewerker, veiligheidsassistent of kraamverzorger, Nederlandse taal staat bij vrijwel elke mbo-opleiding op het rooster. In het mbo omvat dit vooral spelling en spreek- en schrijfvaardigheid. Het lezen van fictie is, anders dan in het voortgezet onderwijs, niet wettelijk verplicht. Toch willen steeds meer mbo-opleidingen hier wel wat mee, om via het lezen van boeken hun studenten taalvaardiger te maken. Om opleidingen hierbij te helpen startte in 2017 de pilot de Bibliotheek op school in het mbo. Zo ook in Apeldoorn, Deventer en Zutphen. Ook deze samenwerking gaat na de pilot door en wordt zelfs uitgebreid naar andere opleidingen.

Praktijkbeschrijvingen de Bibliotheek op school in het mbo
De ervaringen van het Koning Willem I College Den Bosch en Bibliotheek ’s Hertogenbosch (2018), Deltion college en Stadkamer in Zwolle (2018), ROC Midden-Nederland en Bibliotheek Eemland in Amersfoort (2019) en ROC Aventus en de bibliotheken Apeldoorn (CODA), Deventer en Zutphen en POI Rijnbrink (2019) kun je lezen in de praktijkbeschrijvingen.

Praktijkbeschrijving ROC Aventus en de bibliotheken Apeldoorn, Deventer en Zutphen

Terug naar het overzicht