Leesbevorderingsnetwerken BoekStart de Bibliotheek op school PO/VO/MBO Tel mee met Taal
BoekStartde Bibliotheek op school PO/VO/MBOLeesbevorderingsnetwerken
Conferentie Doe Mee(r) met Taal19-10-2017

Op maandag 20 november vindt de conferentie Doe Mee(r) met Taal plaats in Amsterdam. Deze conferentie is een initiatief van Tel mee met Taal, een actieprogramma van de ministeries van OCW, SZW en VWS.

Hoe betrek ik laagtaalvaardige ouders meer bij de schoolcarrière van hun kind? Hoe kan ik als gemeente effectiever communiceren met minder taalvaardige burgers en daardoor effectiever werken? Hoe weet ik of mijn patiënten informatie over hun gezondheid begrijpen? Hoe kan ik beter inspelen op ontwikkelingen met de inzetbaarheid van mijn laagtaalvaardige medewerkers?

Ruim 2 miljoen volwassenen in Nederland hebben grote moeite om informatie van de overheid, maatschappelijke organisaties en werkgevers te begrijpen. Lage taalvaardigheid zet deze mensen onnodig op achterstand. Gelukkig is hier iets aan te doen, ook door u.

Motto
´Doe Mee(r) met Taal´ is daarom het motto van de landelijke conferentie dat het programma Tel mee met Taal, een initiatief van de ministeries van OCW, SZW en VWS, organiseert op maandag 20 november 2017 in Theater de Meervaart, Meer en Vaart 300, Amsterdam. Het programma start om 10.30 uur en eindigt om 17.00 uur. Dagvoorzitter Wim Daniëls leidt u door het ochtendprogramma met onder andere de première van ‘Een Nieuwe Kans´. In deze korte documentaire volgen we een groep taalcursisten in hun dagelijks leven als ouder, verzorger en werknemer.

Innovatieve oplossingen
Verder presenteren laaggeletterden die het afgelopen jaar zelf aan de slag zijn gegaan, hun innovatieve oplossingen voor laaggeletterdheid. En u doet zelf nieuwe inspiratie op met presentaties van Paul Schnabel, die zijn licht laat schijnen over de veranderende vaardigheden in de 21e eeuw, en Machteld Huber, die laat zien hoe betere taalvaardigheid je klanten, werknemers of inwoners gezonder en gelukkiger kan maken.

Deelconferenties
In het middagprogramma kiest u voor een van de vier deelthema´s en gaat u aan de slag met interactieve presentaties, workshops en gesprekken met de doelgroep. Zo ontdekt u dat ook ú meer kunt doen met taal en kunt u niet alleen laagtaalvaardige mensen verder helpen, maar ook uw eigen organisatie. Er zijn vier deelconferenties om uit te kiezen, gericht op onder andere gemeenteambtenaren, bibliotheekmedewerkers, docenten, werkgevers en zorgverleners.

Laagtaalvaardige ouders: kijken naar kansen
Een van de deelcongressen is ‘Laagtaalvaardige ouders: kijken naar kansen’. Eind vorig jaar heeft een verkenning plaatsgevonden, gericht op taalontwikkeling van kinderen en ouderbetrokkenheid vanuit Tel mee met Taal. De input daaruit is o.a. gebruikt bij de totstandkoming van de (gewijzigde) subsidieregeling van Tel mee met Taal. Vanaf 1 januari 2018 kan op grond van deze regeling subsidie voor activiteiten gericht op laagtaalvaardige ouders worden aangevraagd. Deze subsidie is mogelijk gemaakt door extra middelen (in totaal €4 miljoen) vanuit de Gelijke Kansen Alliantie.

Praktisch
U kunt zich vanaf nu aanmelden voor de conferentie. Deelname is gratis.
Meer informatie: programma en deelconferenties.

Tel mee met Taal
Tel mee met Taal is een actieprogramma van de ministeries van OCW, SZW en VWS. Zij helpen gemeenten, bibliotheken, werkgevers en maatschappelijke organisaties om samen laaggeletterdheid te voorkomen en bestrijden. Tel mee met Taal organiseert deze conferentie samen met onder andere het UWV, de Leerwerkloketten, Stichting Lezen & Schrijven, Stichting Lezen, Pharos, Alles is Gezondheid en de Gelijke Kansen Alliantie.

Tel mee met Taal

Terug naar het overzicht