Leesbevorderingsnetwerken BoekStart de Bibliotheek op school PO/VO/MBO Tel mee met Taal
BoekStartde Bibliotheek op school PO/VO/MBOLeesbevorderingsnetwerken
Brochure Spelend leren. Digitale Media 2-4 jaar enthousiast ontvangen28-11-2014

In de Week van de Mediawijsheid is de nieuwe brochure Spelend leren. Digitale Media 2-4 jaar gepresenteerd tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Bibliotheek Culemborg. De brochure richt zich op de kinderopvang, maar is ook waardevol voor ouders.

Onder belangstelling van professionals uit Bibliotheek en kinderopvang reikte Hanneke van der Meer, winnaar van de Media Ukkie Award 2014, het eerste exemplaar van de brochure uit aan Gaby Lafeber, directeur van Bibliotheek Rivierenland. Daarna verzorgde Jos Boon, lees-mediacoach 0-12 jaar van de Bibliotheek, een inloopspreekuur Mediawijsheid. Zij demonstreerde hoe de app Noa’s sterren interactief kan worden gebruikt met jonge kinderen en beantwoordde vragen  over kinderen en gebruik van digitale middelen.

Verrijking voorleescultuur
Digitale peuter- en prentenboeken voor op de computer en apps voor smartphone of tablet komen er steeds meer. Oók voor heel  jonge kinderen. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat digitale media een positieve invloed hebben op hun ontwikkeling.

Digitale prentenboeken en kinderboekenapps kunnen, naast het samen met een volwassene boekjes lezen en bekijken, de voorleescultuur thuis en in de kinderopvang verrijken. Naast kwalitatief goede voorleesboeken vormen digitale kinderboeken een waardevolle bijdrage aan het voorleesplezier en daarmee aan de taal- en leesontwikkeling van jonge kinderen. Onderzoek heeft aangetoond dat digitale prentenboeken de woordenschat vergroten en bijdragen aan het verhaalbegrip. Boeken lezen en het bezig zijn met digitale media kunnen elkaar daarbij versterken. Door afwisselend boek en computer of tablet te gebruiken ontstaat een goede wisselwerking en nóg meer leesplezier. Boeken en digitale media vullen elkaar aan.

Brochure Spelend leren
Het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken/BoekStart en Kennisnet/Mijn Kind Online hebben gezamenlijk hun expertise ingezet met als resultaat de brochure Spelend leren. Digitale media voor 2-4 jaar: een handreiking om de kinderopvang toe te rusten met kennis over verantwoord gebruik van digitale media met jonge kinderen. Ook ouders kunnen de brochure gebruiken als leidraad om wegwijs te raken in het grote aanbod van digitale media en hoe er op verantwoorde wijze mee om te gaan.

De rol van een mediacoach op de kinderopvang, hoe vaak kinderen verantwoord met tablets, smartphones of computers kunnen spelen, hoe je het beste uit de digitale middelen haalt, waar je op moet letten bij het kiezen, de voor- en nadelen van digitale media uit onderzoek gebleken, tips voor thuis en de leukste apps: dit alles is te vinden in de brochure Spelend leren. Laat je informeren en doe er je voordeel mee!

De brochure Spelend leren is hier gratis te bestellen tegen verzendkosten.

foto202-11.jpg

IMG_3073.JPG

IMG_3086.JPG

Terug naar het overzicht