Leesbevorderingsnetwerken BoekStart de Bibliotheek op school PO/VO/MBO Tel mee met Taal
BoekStartde Bibliotheek op school PO/VO/MBOLeesbevorderingsnetwerken
SIOB nieuwe partner van de Nederlandse Kinderjury28-11-2014

Koppeling met de Bibliotheek op school leidt tot integrale aanpak leesbevordering.

De Nederlandse Kinderjury wordt in 2015 mede bekostigd door het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (SIOB). De grootste Nederlandse kinderpublieksprijs speelt zich van oudsher voor een flink deel af in de openbare bibliotheek. Doelstelling van de campagne is om kinderen in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar meer, enthousiaster én kritischer te laten lezen. Ze lenen, lezen, beoordelen en bespreken kinderboeken, en brengen vervolgens een stem uit op hun favoriete boek. Door de financiële steun van SIOB wordt het mogelijk om in 2015 de Nederlandse Kinderjury te integreren in de Bibliotheek op school, waardoor nóg meer kinderen kunnen deelnemen aan de campagne.

De Nederlandse Kinderjury
De stemperiode van de Nederlandse Kinderjury start woensdag 4 maart 2015 met de installatie van de Senaat van de Nederlandse Kinderjury. Kinderen kunnen tot 26 januari solliciteren voor een zetel in de Senaat. Woensdag 13 mei is de Finale Stemdag en zondag 21 juni worden de winnaars bekendgemaakt tijdens de Kinderboekenparade in Den Haag. De Nederlandse Kinderjury is een landelijke leesbevorderingscampagne, in 1988 door Stichting CPNB gestart. Het is sindsdien dé publieksprijs voor kinderboeken in Nederland. In 2014 won Manon Sikkel de prijs in de categorie 10 tot 12 jaar; in de categorie 6 t/m 9 jaar was Niki Smit de winnaar. De Senaat, waarin elk jaar kinderen uit alle provincies zijn vertegenwoordigd, is de spreekbuis van de Nederlandse Kinderjury en reikt een eigen prijs uit, de ‘Pluim van de Senaat’.

De Bibliotheek op school
De Bibliotheek op school is een structurele samenwerking tussen bibliotheken en scholen met als doel kinderen te stimuleren om meer te lezen. De Bibliotheek op school is onderdeel van het leesbevorderingsprogramma Kunst van Lezen van het ministerie van OCW dat uitgevoerd wordt door Stichting Lezen en SIOB. Vanaf 1 januari 2015 gaat SIOB op in de Koninklijke Bibliotheek.

Koppeling met de Bibliotheek op school
De koppeling van de Nederlandse Kinderjury met de Bibliotheek op school biedt de mogelijkheid leesconsulenten en leescoördinatoren te ondersteunen bij relevante bouwstenen: de boekencollectie en het kiezen van boeken, het vrij lezen, het voorlezen, het introduceren van boeken en het praten over boeken. Begin 2015 ontvangen alle bibliotheekorganisaties die meedoen aan de Bibliotheek op school een Kinderjurypakket. Uiteraard blijft de Nederlandse Kinderjury ook voor alle andere bibliotheken, boekhandels en scholen beschikbaar.

Nederlandse Kinderjury

Terug naar het overzicht