Leesbevorderingsnetwerken BoekStart de Bibliotheek op school PO/VO/MBO Tel mee met Taal
BoekStartde Bibliotheek op school PO/VO/MBOLeesbevorderingsnetwerken
Leermiddelengids voor informatievaardigheden11-06-2014

De Bibliotheek op school kent twee thema’s: Lezen en Mediawijsheid. Voor Lezen zijn al verschillende handreikingen beschikbaar om het dagelijks vrij lezen en de bouwsteen Activiteiten in te vullen. Voor het thema Mediawijsheid (informatievaardigheden) is nu het advies voor een doorlopende lijn informatievaardigheden gereed. Dit verschijnt in de vorm van een leermiddelengids.

Deze leermiddelengids voor informatievaardigheden biedt de Bibliotheek een goede basis om samen met de school invulling te geven aan het thema Mediawijsheid. In de toolkit is hiervoor ook opgenomen: het Mediaplan toegespitst op informatievaardigheden, de brochure ‘Slimmer Zoeken, informatievaardigheden op de basisschool’ en de Richtlijnen voor mediawijsheid-activiteiten.

Met dit alles zijn er voldoende tools om nu een volwaardige geïntegreerde aanpak van leesbevordering én informatievaardigheden te presenteren aan de samenwerkende scholen. Ondertussen wordt ook de Monitor de Bibliotheek op school verder doorontwikkeld met vragen over informatievaardigheden. Die nieuwe versie van de monitor is vanaf eind oktober 2014 beschikbaar.

Hoe de leermiddelengids werkt
Met deze leermiddelengids kunnen leermiddelen geselecteerd worden die aansluiten bij de doelstellingen in het mediaplan. De gids biedt de mogelijkheid leermiddelen te vergelijken op inhoud, inzetbaarheid en aansluiting bij competenties en kerndoelen. Zo helpt de gids bij het kiezen van een leermiddel dat het beste past bij de vraag en doelstelling van de scholen. De leermiddelen zijn ingedeeld in:

  • doorgaande lijnen
  • eenjarige methoden
  • losse lessen
  • leermiddelen waarbij de nadruk op een ander vak of onderwerp ligt en waar zijdelings aandacht is voor informatievaardigheden
  • leermiddelen waarbij informatievaardigheden vooral worden toegepast


Een uitgebreide handleiding van de inzet van de gids, is te vinden in de gids zelf. U kunt de Leermiddelen gratis downloaden in de toolkit of geprint bestellen uit onze collectie POD-bestanden.

Leermiddelengids voor informatievaardigheden

Terug naar het overzicht