Leesbevorderingsnetwerken BoekStart de Bibliotheek op school PO/VO Tel mee met Taal
BoekStartde Bibliotheek op school PO/VOLeesbevorderingsnetwerken
Publicatie brochure Het plezier in lezen staat voorop28-08-2009

Binnen Kunst van Lezen wordt onder andere gewerkt aan een landelijk dekkende voorziening van lokale en bovenlokale leesbevorderingsnetwerken. Doel is het bijeenbrengen en bijeenhouden van relevante lokale partijen op het terrein van leesbevordering en taalonderwijs. Deelnemers wisselen kennis en ervaringen uit en ontwikkelen een gezamenlijke, integrale visie op de aanpak van leesbevordering, met name in het basisonderwijs.

De Openbare Bibliotheek vervult een spilfunctie bij het vormen en aanvoeren van de netwerken. Deze aanpak is succesvol ingevoerd door bibliotheekorganisaties in het noorden van het land. Reden voor Kunst van Lezen om Biblionet Groningen en Drenthe te vragen een praktische handleiding te maken over het opzetten en in stand houden van plaatselijke leesbevorderingsnetwerken. De handleiding is in brochure verschenen. De brochure zal eind augustus aan alle bibliotheken worden verzonden.

Het plezier in lezen staat vooropIn de brochure Het plezier in lezen staat voorop richten de samenstellers Gerard Meijer, Henk Pilon en Aaf Smits zich vooral op de uitvoerende netwerken leesbevordering rond het basisonderwijs. Vanuit een goede leesbevorderingsopzet rond het basisonderwijs is het eenvoudiger om netwerkbruggen richting voor- en vroegschoolse educatie en voortgezet onderwijs in te slaan.

Aan de hand van deze brochure zal in het najaar van 2009 een aantal proefprojecten starten in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland waarbij structurele lokale leesbevorderingsnetwerken worden opgezet. Op den duur moet deze aanpak leiden tot een landelijk dekkende voorziening van lokale en bovenlokale leesbevorderingsnetwerken.

 

U kunt de publicatie hier downloaden

Terug naar het overzicht